Zgodba Häfele

 • Kako se je vse začelo

  1923 - 1944

 • obnova

  1945 - 1959

 • novi časi

  1960 - 1979

 • rast

  1980 - 1999

 • Häfele danes

  2000 - danes

Trgovina v Nagoldu 1930
Ustanovitelj Adolf Häfele
1923

Ustanovitev

Häfele je bilo ustanovljeno v času velikih političnih in družbenih preobratov. Weimarska republika je  bila stara le nekaj let. Posledice prve svetovne vojne je bilo še vedno mogoče čutiti povsod.

Leta 1923, ko je inflacija v Nemčiji dosegla vrhunec, sta si usodo vzela v roke mladeniča Adolf Häfele in Hermann Funk: 1.decembra sta v Aulendorfu v Württembergu ustanovila trgovino z železnino "Proizvodi za železninarstvo in orodjarstvo"

Adolf Häfele in zaposleni pred obrtno delavnico Häfele v Nagoldu
1927

Peselitev v Nagold

Mlado podjetje se je specializiralo za oskrbo pohištvene in stavbne panoge, se preselilo v Nagold, ki je bil takrat središče proizvodnje pohištva v Württembergu.

Adolf Häfele potuje v okolico, za katero so značilne mizarske in pohištvene tovarne, zapiše imena in želje strank in tako vzpostavi začetno regionalno mrežo.

Njegov pristop je še danes osrednjega pomena: osebni stik, strokovno in tehnično znanje, zanesljivost in hitra dostava po meri.

1930

Uspešna razvojna leta

Adolf Häfele ustanovi prvo veleprodajno skladišče in organizira pošiljanje. Z inovativnimi izdelki in odličnimi storitvami je pred časom in pridobi veliko novih kupcev.

Häfele sejemski prostor Straßburg 1933
1933

Prvi izvoz

Leta 1933 se je Häfele prvič udeležil sejma v tujini in predstavil "Pohištveni elementi za spalnice - kuhinje" v Strasbourgu.

Še vedno mlado podjetje je za oblikovanje razstavnega prostora prejelo "zlato medaljo". Tudi izvoz opreme v sosednje države se razvija.

Häfele zdaj zaposluje precejšnje število terenskih potnikov, ki obiskujejo stranke doma in v tujini.

Prvi Häfele katalog pohištvenega okovja
1939

Prvi katalog

Prvi katalog pohištvene opreme se pojavi leta 1939 v nakladi 20.000 kosov. Distribuira se v Nemčiji in v tujini in postane osnova za mednarodno prodajo izdelkov Häfele.

Simbolična naslovna slika prikazuje svet in postaja zaščitni znak hitro rastočega podjetja. 

Zgradba podjetja Häfele nanaslovu Freudenstädter Straße 70 v Nagoldu
1945

Nov začetek

Adolf Häfele svoje podjetje varno in v veliki meri nepoškodovano pripelje skozi drugo svetovno vojno. Po koncu vojne so potrebe v državi velike. Po drugi strani pa obnova vodi do hitrega povpraševanja po okovju in stavbnem materialu. Stvari se spet hitro odvijajo. Walther Thierer, Häfelejev nečak, se je podjetju pridružil februarja 1946.

1948

25 let Häfele

Häfele je oktobra 1948 praznoval svojo 25-letnico. V tem trenutku je bilo podjetje dobro pozicionirano: zaposlenih je bilo 29, prodaja pa se je povečala na skoraj dva milijona nemških mark.

Walther Thierer
1949

Sprememba v vodstvu

Ustanovitelj podjetja Adolf Häfele se je rodil leta 1949, le štiri leta po koncu druge svetovne vojne. Sredi obnove prevzame vodstvo njegov 26-letni nečak Walther Thierer, ki ga podpirajo delničarji družin Häfele in Thierer.

Ulična prodaja po večjem požaru leta 1950
1950

Temeljni kamen za moderno

Leto 1950 se začne s katastrofo, ki pa se obrne na bolje: na Silvestrovo požar uniči poslopje podjetja. Toda Walther Thierer deluje hitro: najprej ulična prodaja premosti nujne primere in poslovanje se nadaljuje v začasno zgrajenih barakah. Hkrati je položen temeljni kamen za današnji sedež v Nagoldu. Na operativni površini 2.500 kvadratnih metrov se gradi nova stavba s pisarnami in skladiščem.

Izdelava posebnega okovja za pohištvene elemente in medeninastih rešetk
1954

Začetek Proizvodnj

Aprila 1954 je Häfele začel z lastno proizvodnjo posebnega okovja za pohištvo in medeninastih rešetk v svoji regiji. Povpraševanje je raslo tako hitro, da je bilo potrebno proizvodne prostore večkrat razširiti.

Dispečerski center Nagold 1974
Prva podružnica v tujini, ustanovljena v Kreuzlingen-u.
1960

Duh optimizma

V gospodarskem razcvetu po drugi svetovni vojni je Häfele deloval predvsem na domačemu trgu.

Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bo zacelo poslovati v tujini. Häfele je izkoristil optimizem šestdesetih let in leta 1964 ustanovil prvo tujo podružnico v Švici.

Häfele razstavni bus
1966

Razstavni avtobus Häfele

Izvozni oddelek ima sedež v Nagoldu in ustanovi ločeno prodajno podjetje za Francijo, Häfele France GmbH & Co.

Potovalna aktivnost pionirjev Nagold se povečuje in prva potujoča razstava Häfele odhaja na turnejo. V naslednjih letih je avtobus služil tudi kot sejmišče v tujini.

Veliki Häfele
1971

Veliki Häfele

Prvič se pojavi "Veliki Häfele", največje svetovno referenčno delo za pohištveno opremo.

"Veliki Häfele" ne ponuja samo več kot 25.000 predmetov za prodajo, pomaga tudi pri podrobnih risbah in navodilih za montažo - ni le referenca, temveč tudi učbenik.

1972

Čez lužo

Velik razstavni avtobus prevozi 12.000 milj skozi pohištvena središča v ZDA. To pomeni začetek zgodbe o uspehu podjetja Häfele v ZDA: leta 1973 je bila ustanovljena družba Häfele America Co.

Tekoče razstave so uspešne tudi v drugih državah in so pogosto prvi korak k razvoju trga. Že v zgodnjih sedemdesetih letih je Häfele dosegel 40-odstotni delež izvoza in bil kot izvozna država eden od pionirjev in ustanoviteljev Nemčije.

Prve izdaje Veliki Häfele v angleškem, francoskem in španskem jeziku.
1973

„The Complete Häfele"

"Veliki Häfele" se v svetovnih jezikih pojavlja v angleščini pod naslovom "The Complete Häfele", v francoščini pod "Le Grand Häfele" in v španščini pod "El Gran Häfele".

Danes je to obsežno referenčno delo za strojno tehnologijo na voljo v več kot 20 jezikih in različnih izdajah, usmerjenih v ciljne skupine, in posameznih državah.

Versandzentrum in Nagold
1974

Začetek lastnega razvoja

Häfele ustanovi svoj razvojni oddelek. V kratkem času se je podjetje uveljavilo z inovativno opremo in s svojimi visoko zmogljivimi rešitvami, ki trajno vplivajo na pohištveno konstrukcijo.

Istega leta zacne obratovati dispečerski center v Nagoldu in je osnova za logistične storitve Häfele. 

Ustanovitev prodajnih pisarn Häfele
Zgradba podjetja Häfele Malaysia
1980

Nove podružnice v tujini

Häfele je ustanovil tretjo tujo podružnico v Veliki Britaniji. Nato stvari gredo hitro: podružnice obstajajo v Avstraliji, Kanadi, Franciji, Italiji, na Irskem, Nizozemskem, v Singapurju, na Novi Zelandiji, v Maleziji, na Japonskem ... Začenja se pravi zagonski razcvet.

Danes ni celine, na kateri Häfele ni zastopan vsaj z lastno podružnico ali prodajno pisarno.

Hans Nock
1982

Trajne vrednote

Leta 1982 je Hans Nock, ki je bil vodja izvoza v Nagoldu od šestdesetih let, prevzel vodenje in postal gonilo mednarodnega poslovanja Häfele. Delež izvoza se poveča na 70 odstotkov.

spojni sistem Minifix
1983

Minifix

Zahvaljujoč natančnemu poznavanju potreb svojih strank, Häfele v mnogih primerih postane reševalec problemov. Tako je na primer ustvarjen sistem priključkov Minifix s principom centrične krogle, ki ga je izumil Häfele in je še danes uspešen. Drobni Minifix revolucionira industrijo in pospešuje razvoj novo nastalega sektorja pohištva za s seboj.

Danes v lastni proizvodni tovarni Häfele v Häfele v Berlinu proizvedejo 500 milijonov Minifix s 30 različicami.

Häfele prodajna pisarna v Kaltenkirchen
1985

Ustanovitev nacionalnih prodajnih pisarn

Häfele se že od samega začetka osredotoča na to, da je blizu stranke. Obiski partnerjev na kraju samem in posamezni pristopi so sestavni del korporativne kulture. Od leta 1985 naprej se vlaga tudi v ustanavljanje prodajnih pisarn v Nemčiji. Krajše razdalje do kupca, manjše prodajne enote in osebni stiki postanejo moto. Integrirani prodajni saloni popestrijo obisk prodajnih pisarn in uživajo veliko priljubljenost pri kupcih.

Häfele Teleservice 24
1995

Prva naročila prek interneta

Na interzum 1995 je Häfele začel z elektronskim kanalom za informacije in naročanje "Teleservice 24", ,odprt 24 ur na dan. Aprila 1998 je bila paleta storitev razširjena in prva spletna stran Häfele je bila vzpostavljena na spletu. Tako podjetje kot segmenti izdelkov so predstavljeni digitalno. Spletna trgovina "Easy Link" je premiero praznovala v interzumu 2001. Odslej je celotna ponudba na voljo na spletu, nemški kupci pa imajo dostop do več kot 50.000 izdelkov, ki jih lahko s klikom miške hitro in enostavno naročite kadarkoli.​​​​​​​

Häfele upravna zgradba Nagold
1996

Širitev Häfele Nagold

Razširitev sedeža v Nagoldu. Häfele gradi novo stavbo na naslovu Adolf-Häfele-Strasse 1 na 5000 kvadratnih metrov velikem posestvu v neposredni bližini.

Danes je v nagrajeni stavbi velik in sodoben razstavni salon, konferenčne sobe, pisarne, podatkovni center in testna delavnica. Strategije podjetja razvijajo na sedežu, izberejo in dokumentirajo palete izdelkov. Tu je sedež IT-ja in od tu naprej nadzorujejo prodajne organizacije po vsem svetu.

Häfele Argentina
1997

Latinska Amerika

Začetek je bil leta 1997 s podružnico v Mehiki. Brazilija je sledila leta 1998, Argentina pa leta 1999.

Häfele upravna zgradba Nagold
2002

Kitajska in vzhodna Evropa

Konec devetdesetih in v začetku novega tisočletja so se na zemljevidu zahodne Evrope prisluškovali zadnjim "brezplačnim točkam Häfele", podjetje je segalo v vzhodno Evropo in na Kitajsko. Leta 2002 je Häfele na Poljskem ustanovil prvo hčerinsko družbo Vzhodne Evrope. Turčija in Kitajska sledijo leta 2005, Rusija leta 2006, Ukrajina in Romunija leta 2009 ter Kazahstan, Srbija in Češka leta 2010.

Sybille Thierer
2003

Pogum za modernost

Sibylle Thierer, hči Waltherja Thiererja, prevzame odgovornost v tretji generaciji na začetku novega tisočletja.

Utira pot v moderno dobo, pri čemer se vedno bolj osredotoča na uporabo inovativnih idej in izdelkov pri vseh odločitvah.

Häfele 360°-projektna storitev
2006

360° Svetovanje na objektih

Storitev 360 ° je osnova za vedno večji uspeh podjetja Häfele v poslu z arhitekti, investitorji in gradbeniki od leta 2006. Vključuje nabavo stavbne in pogodbene opreme, neodvisno od proizvajalca, maloprodajni program "Star Tec", elektronski sistem zaklepanja "Dialock", različne priročnike za načrtovanje in mednarodno usklajevanje projektov s strani upravljavca nepremičnin Häfele.

Häfele funkcionalnost
2007

Häfele Functionality

Häfele se s tržno strategijo "Inovator funkcionalnosti" prebija na novo. »Funkcionalnost« postaja pečat odobritve, s katerim lahko mizarji in obrtniki dobijo optimalno funkcionalnost. Istega leta se v Nagoldu odpre prva razstava "Svet funkcionalnosti". Dve leti kasneje se je pojavila prva številka revije "Häfele Home" z inovativnim pohištvom in bivalnimi idejami. Revija navdihuje oblikovalce in arhitekte ter mizarje in mizarje.

Häfele inženiring
2011

Häfele inženiring

Po pristopu 360 ° projekta v gradbeništvu Häfele združuje prodajo pohištveni industriji v novo ustanovljeni mednarodni prodajni organizaciji Häfele Engineering GmbH & Co KG. Osredotoča se izključno na zahteve pohištvene industrije - vzdolž celotne verige.

Digitalno načrtovanje pohištva
2014

Digitalno načrtovanje pohištva

Os letošnjega leta je mogoče preko spleta nadzirati številna orodja za načrtovanje in konfiguriranje, ter jih učinkovito uporabljati pri vsakodnevnem delu. Mizar še naprej dela v svojem okolju, vendar načrtije pohištvo od A do Ž s CAD, CAM in konfiguratorji.Häfele ponuja digitalne storitve, ki podpirajo načrtovanje in izvedbo za vsako situacijo. To pomeni, da je sedaj mogoče izpopolnjeno strojno tehnologijo enostavno digitalno obdelati, od načrtovanja, do proizvodnje.

Pripravniki Häfele in študenti DH
2016

Odgovornost in združevanje

12 mladih beguncev iz devetih držav prične letos z začetnim dvoletnim tečajem za skladiščne uslužbence pri Häfele v Nagoldu. Häfele tako prevzema odgovornost kot vodilno podjetje in kot primer nacionalnega vzorca v zadevah operativnega povezovanja. Häfele kot eno največjih podjetij v regiji že desetletja vlaga trud v izobraževanje v dualnem sistemu. Po dveh letih delovanja v tem sistemu je Häfele prejel podjetniško nagrado.

Dinamične inovacije
2016

Dinamična inovacija

Kompetenčni center Flap (FCC) v madžarski prestolnici Budimpešt, praznuje letos 25-letnico delovanja. Razvojni in proizvodni obrat za inovativno dvižno okovje predstavlja novo moč Häfele in je eden od petih proizvodnih obratov, katerih proizvodi so na voljo v 37 prodajnih birojih Häfele v 150 državah po svetu.

Kupci po vsem svetu želijo najnovejšo tehnologijo v povezavi z na trgu uveljavljenim dobaviteljem, kar Häfele nenehno dokazuje in utrjuje. 

 

Novo spletno mesto v Nemčiji
2017

Novo spletno mesto s sodobno spletno trgovino

Nova spletna stran je dosegljiva. Svet Häfele blagovne znamke je zdaj na voljo v novi digitalni dimenziji. Je zelo učinkovit, preprost, samoumeven in z mnogimi prednostmi. V sodobni spletni trgovini je naročanje varnejše, hitrejše in bolj priročno, kot kdajkoli prej. Paket storitev Häfele vam daje večjo neodvisnost in več časa.

Danes

Z več kot 90-letno zgodovino podjetja je družinsko podjetje Häfele vodilno svetovno podjetje na področju pohištvenega in stavbnega okovja, ter elektronske tehnologije zaklepanja. Poleg sedeža v Nagoldu ima Häfele več kot 7600 zaposlenih v 37 hčerinskih družbah in zastopstvih po vsem svetu.

Bi radi izvedeli več o podjetju?

Preberite več v profilu podjetja.

 • Kako se je vse začelo

  1923 - 1944

 • obnova

  1945 - 1959

 • novi časi

  1960 - 1979

 • rast

  1980 - 1999

 • Häfele danes

  2000 - danes